20 најчести орални болести

Нашата уста може да биде засегната од болести во која било од областите што ја формираат: заби, јазик, усни, непце итн. Откријте кои се најчестите, нејзините причини, како да ги спречите, симптомите и можните третмани.

>> Откријте го најдоброто за избегнување и решавање на оралните проблеми: Стоматолошки наводнувачи <<

Иако многу од нив се благи, важно е правилно да се третираат за да не се влошат и да не доведат до посериозни болести, што дури може да им наштети на другите органи на нашето тело. Ви препорачуваме секогаш да се консултирате со вашиот лекар доколку мислите дека можеби имате некој од нив.

Топ 6 болести на забите и непцата

Постојат различни болести кои ги погодуваат забите и непцата, но тоа се 6-те најчести проблеми.

Кариес

Расипувањето на забите е а бактериска инфекција која ја напаѓа и ја уништува најтврдата материја во телото, забната глеѓ и тоа влијае на повеќе од 90 проценти од светското население. Ако не се открие рано и не се лекува, ќе продолжи да навлегува во забот, кои влијаат на други делови и ткива како што се дентинот, забната пулпа и нервите. Во својата завршна фаза може да предизвика а болно воспаление и целосно уништување на забот.

Забните шуплини може да се поврзат со генетски причини или на различни надворешни фактори, како што се а лоша исхрана, внес на лекови или лоша дентална хигиена.

Правилната хигиена е од суштинско значење за да се спречи расипување на забите, секогаш прилагодени на потребите на секој поединец. Во случај на страдање, постојат различни третмани кои варираат во зависност од фазата во која се наоѓа: полнење, ендодонција и отстранување на парчето.

Гингивитис

Гингивитис е а воспаление на непцата произведени со акумулација на орален биофилм (бактериска плоча). Обично е лесно видливо бидејќи предизвикува црвенило, осетливост, па дури и крварење на непцата. Гингивитисот е едно од најчестите орални заболувања, со висока инциденца кај возрасната популација.

Може да се појави и кај сопствените заби и кај импланти, што е од големо значење, уште еднаш навики во исхраната и хигиена на забите. Тоа е реверзибилна болест, но тоа може да доведе до периодонтитис во случај да не се третира правилно.

Пародонтопатија или пиореа

La периодонтитис се карактеризира со појава на црвенило, промени во текстурата, крварење и повлекување на непцата. Во понапредните фази на болеста може да се појави Гноење и мобилност на забите, па дури и губење на забите.

Сите периодонтитиси доаѓаат од влошување на гингивитис, иако гингивитисот не е секогаш отежнат, што доведува до пиореа. Потеклото е исто како гингивитисот и има фактори кои го зголемуваат ризикот, како на пр пушење, акутни или продолжени инфекции, дијабетес, некои лекови, хормонални промени или дури и стрес.

За борба против пародонтопатија неопходна е интервенција на специјалист и обично е неопходна комбинација на механички и хемиски третмани, чија цел е ефикасно да ја елиминира бактериската плоча.

Забни дамки

Многу е вообичаено забите да развијат мали несовршености кои понекогаш укажуваат на здравствен проблем, а друг пат тоа е едноставно естетски. Може да биде од надворешно потекло, кои би биле површните и меките наслаги, или внатрешно потекло, кои се оние кои потекнуваат од забниот дел и кои се дел од неговата структура.

Површните дамки обично се предизвикани од лоша дентална хигиена и од одредени супстанци како што се кафе, тутун, чај итн... Причината за меките наслаги е и лошата орална хигиена, која може да еволуира во забен камен. Од друга страна, внатрешните дамки можат да бидат предизвикани од лекови, малформации, недостаток на која било супстанца во телото или предвремено стареење.

Надворешните дамки се третираат со а професионално чистење на забите или белење на заби, според нивното потекло и големина. Доколку третманите не се доволни или ако дамките се внатрешни, вообичаено решение е употребата на забни фурнири да ги скрие.

>> Погледнете повеќе за дамките на забите <<

Бруксизам

Бруксизмот се однесува на навика несвесно и неволно да ги стегате горните и долните заби, и во текот на денот и во текот на ноќта. Ова мелење може да ги истроши забите и да предизвика други проблеми како на пр главоболки или болки во мускулите во пределот на вратот, вилицата и/или увото. Вообичаено е поединецот да не знае дека има бруксизам додека друго лице не го предупреди дека нивните заби чкртаат или додека стоматологот не го открие тоа.

Причините за бруксизам не се сосема јасни, иако тој обично е поврзан со стрес и различни состојби на анксиозност. Бруксизмот исто така е поврзан со а генетска предиспозиција и со одредени алергии.

Третманот за бруксизам се состои од употреба на а шина за испуштање или штитник за уста Го успорува расипувањето на забите и ги ублажува другите симптоми. Исто така, често се препорачува да се подобрат некои навики кои помагаат да се намалат состојбите на стрес или анксиозност.

Дентален плак

Денталниот плак се состои од а акумулација на микробни заедници на меѓуклеточна матрица. Од своја страна, матрицата е органска рамка која ја формираат самите бактерии, од нивните остатоци и од полисахаридите. Оваа матрица ги покрива забните парчиња и е засолниште пар екселанс на кариогени бактерии.

Како и кај претходните болести, неговото присуство може да биде предизвикано од неколку фактори. Иако генетското наследство игра важна улога, а лоша дентална хигиена или вишокот на конзумирање на одредени намирници како кафе или шеќер обично се главните причини за нејзиното појавување.

Избегнувајте нивно формирање е најдобар начин за спречување на посериозни болести како што се расипување на забите или гингивитис. Најдобрата алтернатива за спречување на денталниот плак е одржувајте оптимална дентална хигиена и редовно посетувајте стоматолог.

>> Видете повеќе за Дентален плак <<

7-те најчести болести на јазикот

болести на јазикот

La јазик тоа е мускулен орган чии најчести болести се:

Рани или рани на јазикот:

Рани, исто така познати како рани, се улцеративни лезии со заоблена или овална форма. Тие добиваат белузлава боја и обично имаат мало црвенило околу себе. Тие се различни по големина и се извор на болка и непријатност.

Нејзините причини се многу различни и не се ограничени на лоша хигиена. Раните на јазикот може да бидат предизвикани и од слаб имунолошки систем или од а случајно залак во нашата уста. Нејзиниот изглед е поврзан и со стресот што се создава во нашиот секојдневен живот.

Од областа на превенција, веројатноста за нејзино појавување може да се намали имајќи подобра исхрана и орална хигиена. На ист начин, откако ќе се појават, постојат различни антибиотик и антиинфламаторни лекови кои помагаат да се намалат симптомите и да се елиминира нивното присуство во усната шуплина.

Леукоплакија

Леукоплакијата е вид на орална лезија која се состои од а растечки белузлави наслаги на некој епител, во овој случај на јазикот. Овој тип на плоча не може да се отстрани со влечење на четката. Нејзиниот изглед е првенствено поврзан со тутунот и алкохолот, но причината за некои негови варијанти е непозната.

Во некои случаи кога леукоплакијата била предизвикана од пушење, нејзиното решение било во намалување или запирање на нивната потрошувачка. Иако тоа е болест која вклучува промени во клетките со кератин, може да влијае и на некератизираните тела како јазикот или усниот под.

Пред појавата на леукоплакија се препорачува да присуствувате со стоматолог или онколог бидејќи неговиот изглед може да се помеша со некои видови на рак кои се јавуваат во устата. За ова го препорачуваме изведување на биопсија на погоденото ткиво.

Орална или мугета кандидијаза:

Кандидијаза е заразна орална болест чија главна причина е габата Кандида Албиканс. Неговиот карактеристичен симптом е појава на белузлави лезии на јазикот и тие можат да се протегаат низ целата усна шуплина, дури и да стигнат до грлото или усните.

Причините за габична инфекција вклучуваат слаб имунолошки систем, несакани ефекти од земање антибиотици и дијабетес. Ослабениот имунолошки систем овозможува пролиферација на патогени, додека некои антибиотици создаваат нерамнотежа во бактериите кои коегзистираат во нашето тело.

Дијабетесот исто така игра важна улога бидејќи високите нивоа на шеќер во крвта го олеснуваат ширењето на дијабетесот. Кандида Албиканс. Важно е да се разјасни тоа тоа не е сексуално пренослива болест и дека може лесно да се третира со орални антифунгални агенсикако што се плакнења за уста, сирупи или таблети кои се раствораат во устата.

Географски јазик

Таканаречениот географски јазик е а тип на глоситис и го добива поточното име на бениген миграциски глоситис. Се состои од бенигно воспаление на јазикот, обично безболно, кое се карактеризира со збир на ненаредени области чии локации ги менуваат местата.

Како и кај другите болести, нејзините причини се различни и предмет на дебата. Некои експерти укажуваат на генетски детерминанти додека други укажуваат на корелација помеѓу хормоналните нивоа со почетокот на болеста. Исто така, други експерти посочуваат врска со недостаток на витамин во телото.

Што се однесува до неговото лекување, тоа навистина не е неопходно. Тоа е затоа што бенигниот миграциски глоситис поминува сам по себе. Сепак, може да се намали и да се избегне подобрување на оралната хигиена а нејзините симптоми може да се третираат и со некои орални производи базирани на стероиди или со некои видови на антихистаминици.

Глоситис

Глоситис тоа е акутна инфекција што се одвива на јазикот. Некои симптоми се црвенило на јазикот, болка и измазнување на површината на јазикот. Ова тешко воспаление предизвикува непријатности во процесот на џвакање, покрај тоа што јазикот станува многу почувствителен на иритирачката храна.

Вообичаен фактор што предизвикува и одржува глоситис е некој вид на повреда како на пр изгореница или каснување. Меѓутоа, може да се појави и по повод а алергиска реакција пред производ за орална хигиена, за инфекции o иритирачка храна или производи (зачинета храна, цигари, итн.).

Начините за лекување на глоситис се многу, но прво нешто што се препорачува е стоматолошка консултација. Некои од решенијата за овој проблем се плакнења за уста со орални антисептици, консумирање аскорбинска киселина и консумирање витамини, и директно и преку овошје, зеленчук и зеленчук.

Рак на јазикот

Ракот на јазикот е вид на рак кој потекнува од клетките на јазикот. Постојат најмалку два начина да се појави: во устата и во грлото. Кога ќе се претстави на ниво на устата, може полесно да се дијагностицира, па дури и да се отстрани со помалку компликации.

Од друга страна, кога ќе се случи истото на ниво на грло, Обично се открива во понапредна точка од неговата еволуција, за која третманот е покомплициран. Во двата случаи рак на грлото може да биде поврзана со хуманиот папиломавирус, што пак може да послужи за негова дијагноза.

Третманот на овој тип на рак се состои главно во негова екстракција. Сепак, обично е придружена со други методи како на пр хемотерапија o радиотерапија. Во сценаријата во кои се надминува овој тип на рак, понекогаш е неопходно да се оди кај специјалист за да се рехабилитира способноста за зборување.

Кавасаки синдром

Кавасаки синдром тоа е детска болест исклучително ретко. И покрај тоа што не е болест на оралното поле, има сериозни последици за јазикот. Генерално, овој синдром се состои од воспаление на ѕидовите на крвните садови на телото кои, пак, се јавува на јазикот со црвенило и оток.

Други симптоми кои ја придружуваат оваа болест која главно ги погодува доенчињата под 5-годишна возраст се: Висока температура со времетраење поголемо од 5 дена, црвенило во очите и дланките на рацете и нозете, горење или чешање во пределот на гениталиите и оток во лимфните јазли на вратот.

Иако нејзините компликации се сметаат за ретки, болеста може да напредува до фатална точка. Затоа, неопходен е итен медицински третман кога ќе се открие некој од симптомите. По однесете го новороденчето кај специјалист третманот обично се состои од администрација на аспирин и имуноглобулини и многу одмор додека не се смири треската.

3 најчести болести на усните

болести на усните

Што се однесува до усните, Ова се 3-те најчести болести кои обично ги погодуваат:

Херпес на усните

Ладни рани тоа е исклучително честа патологија предизвикана од вирус. El Вирус на херпес симплекс тип 1 Тоа е исклучително честа појава и генерално влијае на повеќе од половина од населението на една земја. Така, добивањето настинка е исто толку веројатно како и обичната настинка.

Сепак, и покрај тоа што е таква заразна патологија, херпес не влијае на сите подеднакво. Ефектите од тоа да се биде носител на вирусот варираат кај секој човек, со некои многу чести епидемии додека други го имаат вирусот асимптоматски. На ист начин, до сега нема лек за херпес.

Она што постои се лекови за ублажување на симптомите и за намалување на фреквенцијата на изгореници. Некои од нив се антивирусни средства кои го забавуваат појавувањето на лезии околу усните. Други помагаат да се исушат овие лезии и да се намали болката што ја предизвикуваат.

Рак на усните

Како и другите видови на рак, ракот на усните се дефинира како појавата на клетките на ракот во ткивата што одговараат на устата и усните. Вообичаен знак или симптом на овој тип на рак е појава на рана или маса, било на усните или во блиската област на усната шуплина. Една од причините поврзани со нејзиниот изглед е употребата на тутун.

Ако било кој тип на абнормална формација се открие на усните или во блиската област, најдобро е да се веднаш посетете специјалист да се изврши биопсија во која се утврдува природата на клетките што ја сочинуваат. Во најдобри случаи, ракот може да биде исклучен од друг, значително помалку сериозен тип на орална болест.

Ако се потврди ракот на усните, обично се третира отстранување на погодените клеткикако и на третман со хемотерапија и терапија со зрачење и/или давање на различни видови лекови за борба против болеста и нејзина можна прогресија или повторување.

Хелитис

La аголен хелитис Популарно е познат и како писка o перлече. Во основа се состои од болна рана која се јавува во пукнатините или наборите на усните. Таквата рана се состои од вообичаена дерматоза која претставува воспаление. Произведената болка е нагласена со постојаното триење при разговор или јадење.

И покрај тоа што не е единствената причина, најчеста се должи на носење ортодонтски апарати или протези. Се јавува главно кај постари лица и кај деца и е поврзана со акумулација на плунка во наборите на усните. Таквата акумулација генерира мацерација во кожата, што пак доведува до појава на пукнатини и нивна контаминација.

La boquera има лек, но ист мора да се направи брзо за да не бидат хронични ефектите. Првото нешто што треба да направите е елиминирање на она што го предизвикува, на пример, при поставување на забна протеза можно е дека на аголен хелитис. Ако штетата е поголема, може да биде неопходно последователно да се администрираат антиинфламаторни масти и антибиотици.

Други вообичаени орални заболувања

болести на устата

Покрај споменатите Ова се други вообичаени проблеми на усната шуплина:

Халитоза

Халитоза Тоа е непријатниот мирис кој се испушта преку устата, она што најчесто го знаеме како лош здив. Првото нешто што треба да се разликува е тоа халитозата може да има орални причини и екстраорални причини. Првите се поврзани со количината на бактериска плоча во усната шуплина и присуството на шуплини, па дури и со консумирање цигари или одредена храна.

Од своја страна, халитоза од екстра-орално потекло е поврзана со системски заболувања. Ова значи дека може да биде поврзано со проблем со респираторниот, дигестивниот, црниот дроб или бубрезите. Сепак, најчестиот тип на халитоза според неговото потекло е оралната.

Во тие случаи, решението се состои од подобра и повнимателна орална хигиена. Тоа вклучува конец, чистење на јазикот и миење уста. Носејќи ја оралната хигиена според нашите потреби, можно е да се намали халитозата на најниско ниво додека не исчезне. Исто така, се препорачува редовно закажување на стоматолог за да се исклучи присуството на кариес или други орални инфекции.

Папилома

Хуман папиломавирус (ХПВ) тоа е полово пренослива болест дека кога ќе дојде во контакт со усната шуплина може да доведе до појава на некој вид на рак. Сепак, таков процес не е толку вообичаен како што може да замислите.

Има многу случаи во кои телото се бори со вирусот кога е во орофарингеалната област. Во такви случаи, вирусот не може да влијае на растот на клетките лоцирани таму и по некое време исчезнува без да предизвика оштетување.

Меѓутоа, во случаи кога вирусот опстојува и ја инфицира личноста, ова Може да преминете од орален ХПВ до појава на некој тип на рак во усната шуплина. Во овие случаи, третманот треба да биде оној што одговара на третманот за рак. Од своја страна, ширењето на папиломот може да се намали само преку употреба на бариерни контрацептивни методи.

Рани на непцата

Рани, исто така познати како рани, се орални лезии кои имаат белузлава боја во центарот и црвеникава граница. Тие се разликуваат по големина, а најголемата е најтешка за лекување.

Раните на непцата како и другите делови на устата се болни, без разлика дали се мали или големи. Сепак, тие може да се појават во повлажни делови од устата, па неговата елиминација ќе биде малку побавна.

Неговото потекло е разновидно и Тие можат да бидат предизвикани и од лоша орална хигиена и од недостаток на имунолошкиот систем. Раните на крајот поминуваат но Може да се даваат лекови и масти за да се намалат симптомите и да се забрза процесот на закрепнување.

Рани во грлото

На ист начин како што се појавуваат во други области на устата, може да се појават рани или рани во грлото. Кога раните се појавуваат на ниво на грлото, генерира голема тешкотија и непријатност при внесување храна.

Во такви случаи, дополнително, нанесувањето на мастите станува малку потешко и затоа е препорачливо да се усвојат третмани кои вклучуваат гаргара. Следејќи ги наведените третмани и следејќи ја соодветната дентална хигиена, за неколку дена е можно да се опорави целосното здравје на усната шуплина, како и да се спречи нејзиното појавување во иднина.

Заклучоци

Ова се некои од најчестите болести кои можат да ги зафатат различните делови што ја сочинуваат усната шуплина. Иако секоја болест може да се појави поради повеќе причини, ние успеавме да го видиме тоа лоша орална хигиена и лоши навики во исхраната се два фактори кои обично предизвикуваат многу од нив.

Одржувањето на соодветна орална хигиена не гарантира орално здравје, но тоа го прави во голема мера ги намалува шансите за заболување од многу од најчестите болести. Затоа на денталната хигиена и се придава толку големо значење како најдобар превентивен метод за многу проблеми.

Подобрете го вашето орално здравје со овие написи


Колку сакате да потрошите за наводнување на забите?

Ви ги прикажуваме најдобрите опции со вашиот буџет

50 €


* Поместете го лизгачот за да ја промените цената

6 коментари за „20 најчести орални болести“

Оставете коментар

*

*

  1. Одговорен за податоците: AB Internet
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.